top of page

Hoe hebben wij impact gemaakt?

maak impact.nu.png

Wij maken prestatiedruk bespreekbaar, omdat uit onderzoek blijkt dat dit helpt bij studenten om hun prestatiedruk te verminderen. Zij kunnen hierdoor namelijk herkenning zoeken bij elkaar en dit draagt bij aan het relativeren van hun prestatiedruk. 
Om ervoor te zorgen dat HBO studenten bewust zijn van de momenten waarop zij prestatiedruk ervaren en hen te activeren om hier over te praten, organiseerden wij een klaagmuur en drie edities van een Get Together. 
Bij de klaagmuur mochten de studenten klagen over prestatiedruk en dit was een laagdrempelige manier om het gesprek op gang te laten komen. 
Bij de eerste Get Together op 10 mei kwam lifecoach Bernadette langs om een oefening te doen over de huidige en gewenste situatie rondom prestatiedruk. 
Tijdens de tweede Get Together op 17 mei gingen we aan de slag met weekschema's, omdat uit onderzoek bleek dat het hebben van een ritme kan helpen om prestatiedruk te verminderen. 
Tijdens de laatste Get Together op 25 mei mochten we het lesprogramma #GoedGenoeg van Young Impact gebruiken. Aan de hand van dilemma's en challenges om je prestatiesdruk te relativeren werd prestatiedruk meer bespreekbaar gemaakt.

Tool Impactpad:

Op wie hebben wij effect?

Met onze Get Togethers hebben wij effect gehad op de deelnemende HBO studenten.

Welke effecten verwachten wij te hebben?

Van tevoren hoopten wij dat de deelnemers zelf leren om bewust te worden van de momenten waarop zij prestatiedruk ervaren en dat dit hen activeert om meer te praten over het onderwerp met medestudenten, ouders of bijvoorbeeld een decaan op school. 

Hoe groot zijn deze effecten?

Met onze Get Togethers hebben wij een grote impact gemaakt op een kleine doelgroep. 

Hoe belangrijk zijn de effecten voor de doelgroep/stakeholders?

Voor de doelgroep is het heel fijn om herkenning bij elkaar te zien en hierover in gesprek te gaan. Onze Get Togethers hebben op verschillende manieren dit gesprek aangemoedigd en tips en tricks aangeboden om de prestatiedruk te relativeren. De reacties van de deelnemers waren erg positief. 

Ook Bernadette, Sona en Young Impact waren zeer enthousiast over onze interesse in prestatiedruk en dat wij hiervoor een programma hebben opgezet. 

Hoe groot was ons aandeel? Zou dit sowieso al gebeuren zonder ons aandeel?

Prestatiedruk is een zeer actueel onderwerp, maar wij zijn van mening dat hier nog vrij oppervlakkig over gedacht wordt. Door het uitnodigen van Bernadette tijdens onze eerste Get Together gaf zij ons goede tips die wij zelf nog niet kenden. Op internet vind je veel tips als pak je rust, maar Bernadette gaf bijvoorbeeld de tip om een piekermoment in te plannen in je dag. Dit laat je realiseren dat je je waarschijnlijk druk maakt om niks. 

Dit was zowel voor ons als de deelnemers een zeer waardevolle tip die wij ook hebben gegeven tijdens de andere twee Get Togethers. 

Door dus met Bernadette het gesprek aan te gaan, zijn we meer de diepte in gedoken met dit onderwerp. De deelnemers zijn op diverse manieren aan de slag gegaan met het bespreken van prestatiedruk en is daarom van grote waarde geweest voor de doelgroep. 

Hoe waren de Get Togethers een beleving?

De beleveniselementen van de Get Togethers zijn terug te koppelen aan het Pine & Gilmore model. Op deze manier lichten wij uit hoe onze elementen hebben bijgedragen aan de belevenis van de bezoekers.  

Over het algemeen bevinden onze Get Togethers zich in het educatieve vlak. Wij geven de deelnemers kennis en advies mee, zodat zij de prestatiedruk in het dagelijks leven kunnen verminderen. Daarbij kunnen zij de adviezen, tips & tricks toepassen en kan dit in de toekomst positieve gevolgen hebben. Hierdoor zijn onze Get Togethers educatief.  

De Get Togethers bevinden zich aan de rechterkant van het model. Zo worden de deelnemers uitgedaagd om actief deel te nemen aan het evenement. De stellingen, energizers en opdrachten zorgden ervoor dat de deelnemers interactief bezig waren met het onderwerp prestatiedruk. Zij waren geen toeschouwer, maar werden meegetrokken in het evenement. Zo mochten zij ook invloed uitoefenen op het event. Dit door deelnemers de kans te geven om hun verhaal te delen. Hierdoor behoren de Get Togethers tot het actief deelnemen aan de rechterkant van het Pine & Gilmore model.  

De Get Togethers zijn het meest te koppelen aan onderdompeling. Zo namen de deelnemers het evenement niet alleen waar, maar mochten zij hier ook hun eigen ervaringen delen. Daarnaast vonden twee Get Togethers buiten school plaats, zodat de studenten het niet ervaarden als een schoolse bijeenkomst. Elke locatie was extern en straalden een huiselijke sfeer uit. Wij zorgden ervoor dat de Get Togethers laagdrempelig waren en langzamerhand opgebouwd werden. Hierdoor konden de deelnemers zich steeds meer openstellen en gingen zij op in het event. Er was daarom sprake van onderdompeling.  

Hoe droegen onze Get Togethers bij aan ons toekomst scenario?

Wij eindigden term 1 met drie scenario’s:

  • Wat als we allemaal stoppen met werken?

  • Wat als we geen diagnose meer stellen binnen mentale gezondheid?

  • Wat als het al is voorbestemd wat je later voor beroep gaat doen?

Bij de aanvang van term 2 hadden we moeite met het voortzetten van deze scenario’s, daarom zijn we aan de slag gegaan met het formuleren van een nieuw, realistischer scenario. Hier is het volgende scenario uitgekomen:

  • Wat als studenten een gezonde druk ervaren tijdens hun studententijd?

Prestatiedruk kan namelijk ook motiveren, maar wanneer deze druk te veel wordt, kan dit leiden tot stress. Om ervoor te zorgen dat de prestatiedruk niet te hoog wordt, is het belangrijk om hierover te praten. Het bespreekbaar maken van prestatiedruk leidt tot herkenning bij studenten onderling en hierdoor kunnen zij de druk relativeren. 

Tijdens onze Get Togethers stond het praten over prestatiedruk centraal. Wij hadden steeds een relatief klein aantal deelnemers, maar hierdoor konden zij zich goed openstellen en waren deze Get Togethers zeer waardevol. De deelnemers kijken positief terug en hebben veel gehad aan de aangeboden tips en tricks. Wij hopen dat zij deze zullen delen met medestudenten, zodat prestatiedruk meer bespreekbaar gemaakt kan worden en iedereen ook leert hoe zij hier goed mee om kunnen gaan. 

Hoe nu verder met onze resultaten?

De Get Togethers hebben ervoor gezorgd dat prestatiedruk meer bespreekbaar is gemaakt onder studenten. Dit hebben wij kunnen concluderen uit de feedback en terugkoppelingen van studenten en stakeholders. Het heeft impact gemaakt op de deelnemers. Zo droeg het bij aan het relativeren van de druk en herkenning zoeken bij anderen. Om deze impact door te zetten geven wij ons concept door aan Stichting @Ease. Deze organisatie sluit goed aan bij onze visie en missie. Daarbij kunnen onze uitvoeringen gekoppeld worden aan de diensten van hen.  

@Ease zet zich in voor het welzijn van de studenten. Zij vinden het belangrijk dat er een luisterend oor geboden wordt aan de studenten. Ook verwijst de organisatie hen door naar een aansluitende organisatie, mocht er meer hulp nodig zijn. Op deze wijze maken zij met het concept impact en kunnen onze uitvoeringen het concept van hen versterken. Hierdoor kiezen wij ervoor om onze programma's en concepten over te dragen aan @Ease.

pine & gilmore.png
bottom of page