top of page

 Prestatiedruk Trends

#QuitTok

Dit is een beweging van mensen die ontslag nemen bij hun baan, omdat deze baan te veel druk met zich mee brengt. In Amerika hebben 4,4 miljoen mensen hun baan opgezegd. Enkele redenen hiervoor zijn dat deze mensen zich ondergewaardeerd voelen door werkgevers, het perspectief van de mensen is veranderd door het coronavirus en een hoog aanbod van vacatures. 

De #QuitToks zijn Tiktoks waarin mensen hun verhaal doen over hun ontslag. Deze Tiktoks bevatten hashtags als #Iquitmyjob en #quitmyjob die zo’n 41 miljoen en 194,7 miljoen views behalen (Colombo, 2021).

Antiwork Reddit

Dit is een platform waarop een community is gestart van mensen die niet willen werken. Het platform bestaat al sinds 2013, maar in 2021 hebben 500.000 mensen zich aangemeld. Op het platform delen mensen hoe ze ontslag hebben genomen en hoe het hun leven heeft verbeterd (R/Antiwork, n.d.).

Druk zijn

Het ‘nieuwe’ normaal is dat we volgeplande agenda’s hebben, veel dagen overwerken en soms slapeloze nachten. Je bent lekker productief en een dagje luieren lijkt als een verspilde dag. Ook via social media krijgen we de prestaties van anderen mee en dit zorgt voor druk bij jezelf om ook doelen te behalen. We zijn het gewend om elkaar en ons werk maar in de gaten te houden. Er is een angst om dingen te missen en het is afwijkend gedrag als je niet voortdurend bereikbaar bent. Deze druk leidt tot onzekerheid en kan later nog leiden tot een burn-out of depressie.

Door aan te geven dat je het druk hebt, toon je hoeveel je waard bent en onze zelfwaarde hangt af van de prestaties die we leveren. Door het druk te hebben, voel je je productief en heb je het gevoel dat je ertoe doet. Maar druk zijn is eigenlijk een verslaving die niet per se positief is. Druk zijn is een combinatie van stress, volgeplande sociale agenda’s, heel veel moeten en een overdosis aan perfectionisme.  

 

We leven in een tijdsperk waarin we onszelf kunnen vergelijken met anderen via social media. Om deze reden zijn we druk bezig met wat anderen van ons denken. We identificeren onszelf en elkaar met spullen en status, een goede baan, een mooi huis en een goed uiterlijk. Social media vergroot die alleen maar meer uit. Alles moet nog beter, mooier en perfecter.

 

“De toegenomen prestatiedruk en drang naar perfectionisme is een internationale trend; deze druk komt zowel vanuit ouders als vanuit de samenleving en de media. Jongeren willen aan alle verwachtingen voldoen, maar dat is niet haalbaar. Dit heeft gevolgen voor het mentale welzijn van jongeren. Er is een reset nodig in de druk die op jongeren wordt gelegd en dat begint bij goed naar ze te luisteren.” - Hoogleraar ontwikkelingspsychologie Eveline Crone van de Erasmus Universiteit Rotterdam (Saxion, 2022)(Onderzoek Stress | De Kindertelefoon, n.d.).

Career Comitting

Dit is een trend waarbij werknemers naast hun werk zich focussen op belangrijke vaardigheden voor de toekomst om zichzelf meer te onderscheiden van een ander persoon. Dit doen ze om niet voor verrassingen te staan wanneer de arbeidsmarkt of economie verandert (Schiphof, 2023).

Sport- en prestatiepsychologie

In de psychologie is er steeds meer aandacht voor de prestatiedruk in sport en wat dat mentaal met je doet. Hieruit is een heel eigen vakgebied ontstaan, sport-en prestatiepsychologie. Hieronder lees je een aantal uitspraken van sportpsycholoog Yannick Balk over deze sport- en prestatiepsychologie:

 

“Sport-en prestatiepsychologie is gericht op iedereen die gezond en optimaal wil presteren in domeinen waar veel stress en druk spelen. Sport is daar een heel mooi voorbeeld van dat tot de verbeelding spreekt. Maar het geldt ook voor artiesten, chirurgen en bijvoorbeeld politieagenten en ambulancepersoneel. Die domeinen zijn qua prestatiedruk eigenlijk erg vergelijkbaar met elkaar. Alleen staat een ambulancemedewerker na een stressvolle prestatie niet met een beker op het podium.”

 

“Dertig jaar geleden was je voor een periode van het jaar ook sporter af. Maar nu, ook door de rol van sociale media en sponsorverplichtingen, is het zo groot geworden dat je eigenlijk de hele dag met je sport bezig bent. Veel sporters zijn echt een merk en uithangbord geworden waar veel van wordt verwacht. Dat maakt het voor die sporters zwaarder en werkt het duurzaam presteren tegen. Veel sporters worstelen met lange termijn motivatie en hun identiteit. Dat zagen we bijvoorbeeld bij wielrenner Tom Dumoulin en turnster Simone Biles die hier heel open over zijn geweest.”

 

“Onder de sportpopulatie kampt tussen de 10 en 30 procent met problemen op het gebied van mentale gezondheid. Dat varieert van angsten en depressie tot verslaving. Dit percentage is gelijk aan die onder de hele populatie. We zien sporters soms te veel als een soort superhelden die voor allerlei druk en stress immuun zouden zijn, maar uiteindelijk zijn het dus hele gewone mensen. 

Sporters zijn echter wel minder geneigd hulp te zoeken, vanwege het stigma dat de superheld immuun zou zijn voor stress. Dan wordt dat al snel als zwakte ervaren.

Voor sporters die in groepsverband spelen is het nog lastiger hulp te zoeken omdat er allerlei teambelangen spelen. Maar het tonen van je kwetsbaarheid moeten we juist als kracht gaan zien.

Dat is een proces wat langzaam gaat, maar hopelijk heeft over een jaar of vijf de sportpsychologie nog meer voet aan de grond.”

(Universiteit van Amsterdam, 2022)

Uit dit onderzoek kunnen we concluderen dat prestatiedruk steeds meer als een probleem gezien wordt. Als gevolg hiervan stoppen sommige mensen uit protest met hun baan. We leven in een samenleving met veel perfectionisme en prestatiedruk. Ook de media spelen hier een grote rol in, omdat we ons zo kunnen vergelijken met anderen.

Verder is er in de sportwereld ook meer aandacht voor prestatiedruk door de komst van het nieuwe vakgebied: sport- en prestatiepsychologie. De hoge verwachtingen leggen veel druk op de sporters en daarom wordt er nu steeds meer aandacht besteed aan de mentale gezondheid van de sporters. 

Bronnen:

Tessa Boers - 20-03-2023

bottom of page