top of page

Interview studente Psychologie

Op 28 maart hadden wij een interview met een studente psychologie met verdiepende vragen over prestatiedruk. Uit dit interview kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • Deze student ervaart prestatiedruk niet vanuit haarzelf, maar vanuit haar omgeving.

  • Ze ervaart prestatiedruk als iets positiefs, totdat het verandert in stress. Dit gebeurt wanneer ze het overzicht verliest. Het maken van lijstjes, sporten en lezen helpen haar om haar hoofd weer rustig te krijgen.

  • De student is onzeker over haar toekomst en vindt het vervelend dat ze nog geen duidelijk doel voor ogen heeft. Vanuit school mist ze juiste begeleiding om zich voor te bereiden op haar positie binnen het werkveld. Psychologie is een brede opleiding, maar biedt weinig specialisatie. 

  • Plannen helpt haar om balans te houden tussen verplichtingen en vrije tijd. 

Het hele interview kun je hieronder luisteren:

Interview student psychologie
00:00 / 16:29

Tessa - 29-03-2023

Interview Nicky Tellier (mentale sport coach)
Nicky tellier is zelf tophockeyster geweest en heeft veel interlands op haar naam. Na haar eigen carrière is ze wel nog in de topsportwereld gebleven. Ze begeleid nu sporters op mentaal gebied. Wij hebben een aantal vragen voor Nicky opgesteld die met dit onderwerp te maken hebben. Ze heeft het helaas erg druk waardoor ze op korte termijn alleen via de mail de vragen kon beantwoorden.
 

1. Hoe zie jij prestatiedruk terug in de sportwereld? 
  • De druk om te presteren in de sportwereld is m.i. altijd aanwezig en ook een (goed) onderdeel van de sport. Een mate van arrousal is altijd nodig en zorgt voor (goede) prestaties. Het hangt uiteraard wel af of er sprake van topsport of recreatieve sport. In de topsport zie ik met name terug dat de combinatie met werk/studie/school/sociaal leven en de sport een uitdaging is. Hierbij is er vaak minder zicht en ruimte voor de mentale gevolgen. Trainers/coaches focussen vaak op de sport en/of hebben niet de achtergrond om op een goede manier met de sporters hierover in gesprek te gaan. Geen onwil, maar toch minder prioriteit en gevoel bij. Ik zie een langzame verschuiving naar het besef van de noodzakelijke en bijbehorende mentale ontwikkeling van een sporter, maar dat is nog erg afhankelijk van de coach/trainer.  

2. Merk je dat de behoefte groeit voor een mentale coach? 
  • Ik denk vooral dat de behoefte aan mentale begeleiding vooral wordt onderschat. Ik ben er van overtuigd dat structurele en goede mentale begeleiding een grote impact kan hebben op de prestaties en dus ook op de wijze waarop er wordt omgegaan met de bijbehorende druk. Hierbij spelen ook andere behoeften van de huidige generatie een rol.

3. Is er eigenlijk wel genoeg aandacht voor prestatiedruk? 
  • Ik vind van niet. Ik mis vooral het gesprek erover hebben. Het zou m.i. een normaal gespreksonderwerp moeten zijn voor elke sporter. "Ben jij in staat om vandaag optimaal te presteren? Waarom wel/niet?"

4. Wat kunnen de gevolgen zijn voor te veel druk? 
  • Mentale overbelasting. Dit kan zich op allerlei verschillende manieren tonen; bijvoorbeeld minder presteren, onzekerheid, faalangst, blessures, stoppen met sporten.

5. Wat wordt er al gedaan met prestatiedruk voor sporters. 
  • Er zijn veel vragenlijsten in omloop om sporters te monitoren. Dit geeft de coaches/trainers info om met sporters in gesprek te gaan. Daarnaast worden trainings- en wedstrijdschema's opgesteld of aangepast door sportbonden, clubs en coaches. 

6. Merk je een groei in de hoge verwachting van de sporters? 
  • Ik vind deze vraag moeilijk te beantwoorden, omdat ik van mening ben dat de verwachtingen van sporters afhankelijk zijn van hun persoonlijkheid, drijfveren en omgevingsfactoren. Ik denk dat dat van alle tijden is. Ik denk wel dat door de professionalisering van de (top)sport er meer druk door sporters wordt ervaren. 

7. Denk je dat er ook een mental coach nodig is bij amateurclubs? 
  • Dat hangt af van de vraag wat er onder amateurclubs wordt verstaan. Hoofdklasse hockey is m.i. nog steeds amateur en zo zijn er ook voetbal divisies ( 2e divisie) amateur, maar trainen ook deze 3 à 4 keer per week en spelen in weekend wedstrijd. Ik denk dat een mental coach dan zeker van meerwaarde kan zijn voor de sporter en dus ook de prestaties van de teams. Het betekent niet dat iedereen er een beroep op moet doen. Nu wordt een mental coach vaak gezien als iemand waar je naar toe gaat als het niet goed gaat, maar het zou veel meer de rol moeten krijgen van competentie ontwikkeling van de sporter. Dus ook uitbouwen van kwaliteiten. 

8. Hoe help je iemand om van iets negatiefs iets positiefs te maken? 
  • Dit heeft m.i. te maken met persoonlijk leiderschap. Iemand helpt zichzelf als hij/zij helder heeft wat de kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergiëen zijn. Op basis daarvan kan je allerlei inzichten meegeven en/of inzoomen op belemmerende overtuigingen. Deze overtuigingen kan je dan vervolgens proberen om te zetten naar stimulerende overtuigingen. 

9. Wat is voor jou de beste manier om iemand te coachen? 
  • Figuurlijk naast iemand gaan staan en samen onderzoeken (zie vraag 8). Vanuit daar samen een plan maken voor wat betreft de resultaten die iemand in zijn/haar ontwikkeling wil zien. 

10. Heb ik iets nog niet gevraagd rondom prestatiedruk wat wel leuk-interessant is om te weten?
  • Check de Wet Yerkes Dodson. Elke sporter moet op zoek naar haar/zijn optimale prestatie formule. Wat heb ik wel/niet nodig? Hoe ga ik dat bereiken? En wat/wie heb ik daar voor nodig. 

Interview Time Out Café - Frederiek Nabben

Op vrijdag 31 maart vond er een interview plaats met Frederiek Nabben van het Time Out Café. Wij wilden graag meer te weten komen over het programma en de voorstelling die zij maken. Ook vroegen wij ons af hoe het Time Out Café impact maakt op de studenten. In dit interview zijn er verdiepende vragen gesteld over prestatiedruk. Uit dit interview kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • Het Time Out Café maakt voorstellingen wanneer zij een probleem of taboe signaleren. Deze signalen onderzoeken zij met gespecialiseerde organisaties. Met behulp van het onderzoek maken zij voorstellingen voor jongeren, studenten en jong volwassenen. 

  • Het Time Out Café maakt ook voorstellingen op aanvraag. De voorstelling over prestatiedruk maken zij bijvoorbeeld op maat. De stichting bespreekt het onderwerp met de opdrachtgevers en geven op deze manier vorm aan de voorstelling.

  • De voorstellingen van het Time Out Café maken zij om een probleemstelling bespreekbaar te maken. Ook zorgen de voorstellingen ervoor dat een probleemstelling verder onderzocht wordt. 

  • Het Time Out Café creëert bewustwording op een creatieve manier en maakt iets los bij het publiek.

Het hele interview is hieronder te luisteren:

Interview Frederiek Nabben - Time Out CaféArtist Name
00:00 / 13:31

Interview Nienke Steenks - onderzoek YoungXperts 

Nienke Steenks is onderzoeker bij YoungXperts. Nienke is betrokken geweest bij het opstellen van het manifest Jongerenperspectief op Prestatiedruk. Om deze reden hebben wij haar geinterviewd. Dit interview vond plaats op 20 april 2023.

Uit dit interview kunnen wij de volgende conclusies trekken: 

  • Drie luik creeeren tussen beleid, onderzoek, jongeren en deze samenbrengen. 

  • De maatschappij legt druk op de studenten. Ook de onzekerheden die erbij komen kijken zorgen voor prestatiedruk. 

  • Volgens Nienke moet prestatiedruk meer bespreekbaar gemaakt worden.

  • De presatiedruk is de afgelopen jaren verhoogd, doordat de samenleving competitiever is geworden. Ook wel een prestatiecultuur genoemd. 

  • Het is belangrijk dat de samenleving ook de negatieve kanten van een prestatie laat zien. Het perfecte plaatje is niet altijd nodig. Het is oké om minder te presteren.

  • Een weekroutine opstellen en over de druk praten leiden tot het verminderen van de prestatiedruk. 

Het hele interview is hieronder te beluisteren: 




 

Interview Nienke SteenksArtist Name
00:00 / 25:34

Interview doorsnee studente - Chantal Simons

Op maandag 27 maart vond er een interview plaats met Chantal Simons, een doorsnee studente. In dit interview zijn er verdiepende vragen gesteld over prestatiedruk. Uit dit interview kunnen we de volgende conclusies trekken:

  • De studente geeft aan dat prestatiedruk over het algemeen niet negatief is. 

  • De studente ervaart vooral prestatiedruk op stage. De reden hiervoor is dat zij zich graag goed wilt neerzetten voor haarzelf. Daarbij zijn er weleens hoge verwachtingen vanuit haar stagebegeleider, die voor de student als een uitdaging kunnen voelen.

  • Volgens deze student is de juiste hoeveelheid prestatiedruk goed, zolang dit maar niet overmatige stress veroorzaakt. 

  • De student verminderd de prestatiedruk door te sporten of door erover te praten en hulp te vragen. Communicatie is hierin het allerbelangrijkste.

  • Deze studente geeft aan dat zij geen fomo of prestatiedruk ervaart door social media. De reden hiervoor is dat zij zich ervan bewust is dat je niet altijd een planning in je vrije tijd hoeft te hebben. 

Het hele interview is hieronder te luisteren:

Interview doorsnee studenteArtist Name
00:00 / 01:04

Interview Ellen Braakhekke - Kennisinstituut Trimbos

Ellen maakt onderdeel uit van een onderzoek over prestatiedruk onder jongeren. Op dinsdag 9 mei hadden wij een interview met haar om hier dieper op in te gaan. 

Conclusies uit dit interview:

  • Prestatiedruk kan verlaagd worden door erover te praten. Het bespreekbaar maken van prestatiedruk zal erg helpen om prestatiedruk vanuit de maatschappij te verlagen.

  • Onder anderen door social media en de druk vanuit de maatschappij wordt er veel druk gelegd op jongeren, maar het zou ook kunnen dat jongeren kwestbaarder zijn voor prestatiedruk. 

  • Kinderen zouden zo vroeg mogelijk moeten leren hoe ze met druk en stress om moeten gaan. 

Het hele interview is hieronder te beluisteren:

Interview Ellen
00:00 / 12:09
bottom of page