top of page
Tijdlijn Historie
Tijdlijn Prestatiedruk.png

Onderzoek

Industriële revolutie

Het jaar 1750 was het begin van de industriële revolutie in Engeland. In de 19e eeuw vervolgde deze revolutie naar de andere landen in Europa. In deze revolutie stapten de samenleving over van handarbeid naar machinale productie. Hierdoor ontstond er massaproductie en verlangde elke werknemer naar winst. Dit leidde tot lange werkdagen en uitgeputte arbeider. Er ontstond in deze tijd een nieuwe sociale klasse, de arbeidsklasse. Er werden vakbonden opgericht. Met als gevolg dat arbeiders zich gingen verzetten tegen de werkgever.

De vakbonden lieten de arbeiders inzien hoe afhankelijk zij waren van hun werkgever. Daarbij zagen zij in hoeveel invloed de arbeiders bij elkaar konden hebben en wat voor impact zij konden maken bij elkaar. De vakbonden binnen het socialisme wilden de kloof tussen arm en rijk verkleinen. Dit door zich sterk te maken voor kiesrecht, rechtsbescherming en sociale wetten in te voeren. Dit had als gevolg dat de werkdagen korter werden. Zo werden het vijf werkdagen in plaats van zes. Deze gebeurtenis bracht meer vrije tijd in het leven van vele mensen.

 

Bronnen:

(De Roode, 2017)

(Beknopte Geschiedenis Van 150 Jaar Vakbeweging - Stichting VHV, 2022)

 

Hippie cultuur

In de jaren ’60 en ’70 ontstond de hippiecultuur. Het was een opkomende jeugdcultuur die opkwam na de oorlog. Op school ondervond de jeugd verkeerden opvattingen over de levenswijze van de samenleving. Dit zorgden ervoor dat zij hier graag verandering in wilden brengen. Zo verzetten zij zich tegen het kapitalisme en het materialisme. Met als gevolg dat het ook wel een tegencultuur werd genoemd.

In deze cultuur staat vrijheid centraal. De hippies vinden het belangrijk om te genieten van het leven en te doen wat je wilt doen. 

De hippiecultuur was de ‘drop out’ van de samenleving. De hippies wilden een geheel nieuwe samenleving starten. Na het protest door middel van een schoonveegactie werd het voor de hippies duidelijk dat het lastig werd om een gehele nieuwe samenleving te starten met deze idealen. Hierdoor vervaagde de hippiecultuur.

De hippies ervaarden zelden druk, doordat zij zich niet lieten leiden door alle verplichtingen waar de samenleving wel mee te maken had. Hierdoor ervaarden zij een andere manier van leven.

Bronnen:

(Koops, 2022)

(Liefde En Gelukzaligheid: De Hippiecultuur in Nederland, 2020)

 

 

Werken naar studeren

Tijdens de industriële revolutie werd er van de kinderen verwacht dat zij gingen werken in de fabrieken. De kinderen zorgden mede voor het inkomen van het gezin. Naarmate het inkomen en de welvaart hoger werd kwam er tegengeluid op de kinderarbeid. Zo werd er in 1860 geprotesteerd tegen kinderarbeid. Volgens de ouders konden de kinderen beter een vak leren op school. Daarnaast zouden lange werkuren en weinig slaap slecht zijn voor de gezondheid van de kinderen. Ook bleek in de rijkere klassen de kinderen hun vrije tijd verkeerd te benutten. Zij hoefden niet te werken. In plaats daarvan waren zij ongelukkig en besteedden zij hun geld aan de verkeerde invloeden, zoals drank. Hierdoor was er verandering nodig. Uiteindelijk werd in het jaar 1874 gehoor gegeven aan het protest. Zo werd de 'Wet houdende maatregelen tot het tegengaan van overmatigen arbeid en verwaarloozing van kinderen' ingevoerd. Echter was dit verbod alleen geldig op de leeftijd tot en met 12 jaar en werd dit in de praktijk niet doorgevoerd. In 1901 werd er een ondersteunde wet ingevoerd, waardoor kinderarbeid definitief werd verboden. Ook werd de leerplicht ingevoerd. Hierdoor kwam de mogelijkheid voor de kinderen om naar school te gaan en vervolgens te studeren.

Bronnen:

(De Fabriek Uit En Naar School, n.d.)

(Kennis, 2022)

Kimberly 22/3/2023

Geschiedenis basisbeurs en leenstelsel

De basisbeurs werd in 1986 ingevoerd. De basisbeurs verzekerde studenten van een onafhankelijke studiefinanciering en zo was je niet meer afhankelijk van kinderbijslag. Studenten namen het ervan en er ontstond een fuck you-mentaliteit. Je ging liever langer studeren dan dat je een bijbaantje kreeg omdat je daar heel weinig voor kreeg. De overheid kreeg dit door en introduceerde een vijfjarige basisbeurs. Er ontstonden heftige studentendemonstraties. Tot 1991 kregen studenten een reiskostenvergoeding, deze werd vervangen door een studentenreisproduct (gratis OV). Het gevolg hiervan was dat de basisbeurs verlaagd werd. 

 

In 1993 kwam de tempobeurs ook wel prestatiebeurs ingevoerd. Studenten moesten 50% van hun studiepunten halen, anders werd hun beurs in een lening omgezet. Daarnaast duurde de beurs maar 4 jaar tenzij de studie langer duurde. In 2000 werd de prestatiebeurs versoepeld naar 10 jaar. 

 

In 2015 werd het leenstelsel opnieuw ingevoerd. Studenten konden een lening afsluiten met een maximum bedrag van 1034,35 euro per maand. Studenten krijgen 35 jaar om dit bedrag af te lossen. Door het leenstelsel hebben veel studenten een hoge schuld waardoor ze hier in de toekomst eventueel last van kunnen hebben. Het leenstelsel zorgt ook voor keuzestress bij studenten. We denken meer na over onze studiekeuze sinds de afschaffing van de basisbeurs. (Red Pers, 2018)

 

Toekomst 

Er wordt op dit moment gespeculeerd dat de basisbeurs weer terugkomt vanaf september 2023. Dit houdt in dat thuiswonende een bedrag van 110,30 euro en uitwonende ontvangen een bedrag van 274,90. Daarnaast wordt er voor een tegemoetkoming gezorgd voor studenten tijdens het leenstelsel. Door de basisbeurs weer in te voeren loopt de studieschuld voor studenten minder hoog op. Studenten hebben zo minder geld zorgen en krijgen de om zich te ontwikkelen en verder te leren. (Rijksoverheid, 2023)

Opkomst van televisie en computer (1950 tot heden) 

Nederland werd op 5 mei 1945 bevrijd na de Tweede Wereldoorlog. Nederland was een puinhoop en de economie moest weer op gang gebracht worden.  

 

De eerst smartphone werd in 1992 door IBM uitgebracht. De ‘Simon Personal Communicator’ maakte bellen, e-mailen, fax, agenda’s mogelijk en had een touchscreen. De BlackBerry 850 werd in 1999 geïntroduceerd als een persoonlijk communicatieapparatuur. In 2007 introduceerde Steve Jobs de iPhone voor het eerst. De iPhone is tot het heden nog steeds heel populair. Toen in 2008 ook 3G ging bestaan kwam hierbij ook social media op. Mensen konden thuis op internet zitten en nu ook buiten de deur. (Geschiedenis, 2021)

 

Ontstaan van social media

Social media kwam op nadat het internet was ontstaan. Alle social media platformen hebben 1 ding gemeen, ze hechten waarde aan een persoonlijk profiel van de bezoeker en volger. Begin 21e eeuw kwam platformen zoals facebook, twitter, LinkedIn op. Op de platformen kan je in contact komen met onbekende mensen en mensen in je directe omgeving. Met de opkomst van deze platformen gaan jongeren en volwassenen in hun vrije tijd op social media zitten. Naast dat social media een vrije tijds besteding is wordt het ook gebruikt voor commerciële doeleinden en is het voor bedrijven ook erg interessant. (J, 2021).  

Olympische spelen

De Olympische spelen ontstonden in de Griekse oudheid, ter ere van de oppergod Zeus. De Olympische spelen vooral een religieuze aangelegenheid. Daarna kwamen in de 19e eeuw de moderne olympische spelen. Het doel was om te verbroederen door middel van een sportevenement. In 1996 werd het opnieuw georganiseerd en zou daarna het evenement om de 4 jaar plaatsvinden. (Isgeschiedenis, 2022)

 

Prestatiedruk tijdens corona

Bijna de helft van de jongeren geeft aan dat de coronacrisis hun leven negatief beïnvloed hebben. De andere helft heeft het zowel positief als negatief ervaren. De coronacrisis heeft ook invloed gehad op school- en studiestress bij jongeren. Jongeren geven aan dat ze juist meer stress hadden in de coronatijd dan ervoor. (Kloosterman, Akkermans, Tummers-van der Aa, Wingen. Reep, 2021)

 

De coronatijd heeft juist gezorgd voor een mentale klap bij jongeren. De coronatijd was een onzekere tijd voor jongeren. Ook prestatiedruk speelt hier een grote rol bij. Een grote groep ervaart druk om de beste versie van jezelf te zijn. Alleen een diploma is niet meer genoeg. (Budding, 2022)

Lotte 23/03/23

Prestatiedruk na corona 

Voor studenten was de opstart van het dagelijks leven lastig na de pandemie. Zo kregen zij weer verplichtingen en werden de agenda's weer voller. Zo gaf 24% van de jongeren in het HBSC onderzoek aan dat zij meer werkstress ervaren na de coronapandemie. Op het gebied van school waren er op het HBO positieve gevolgen te zien. Zo schreven meer studenten zich in voor een nieuwe studie. Ook waren er minder stagetekorten. Echter kampten vele studenten met mentale problemen en had een deel last van concentratie en motivatie problemen. Zo ervaarden studenten studiestress en was de motivatie lager. Zo was de toekomst onzeker geworden na de coronapandemie. Dit leidden tot een hogeren prestatiedruk onder studenten.

Bronnen: 

(Cijfers Over Prestatiedruk | Nederlands Jeugdinstituut, n.d.)

(Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 2022)

(Tweede Kamer: “Mentale Druk Op Studenten Moet Snel Aangepakt,” n.d.)

Kimberly 23/3/2023

Analyse tijdlijn
 

Welke inzichten heb ik gekregen door dit experiment op sociaal gedrag?

Hoe kan dat gedrag leisure beïnvloeden?

 

Reflectie:

Heeft dit experiment ertoe geleid dat ik anders ben gaan denken over voorgeschiedenis/artikel/mening?

  • Ik vind dat als je terug kijkt naar de geschiedenis van een bepaald onderwerp dat je goed kan zien wat de oorzaken zijn. Daarnaast zie je dezelfde dingen terug komen in andere eeuwen/jaren. Het helpt mij om anders naar je onderwerp te kijken en te zien wat er in de geschiedenis invloed op heeft gehad. 

 

Heeft dit experiment mijn onderzoek-focus, doelstellingen of vraag verschoven? 

  • Het experiment heeft geholpen bij brainstormen voor de scenario’s. Ik werd getriggerd om op een andere manier na te denken en dingen/activiteiten uit de geschiedenis her te gebruiken. De focus is niet verandert maar juist meer geworden omdat het onderwerp prestatiedruk heel interessant is en veel terug ziet in de maatschappij. 

Lotte 23/03/23

Conclusie 

Uit het onderzoek naar de historie is gebleken dat de prestatiedruk in de afgelopen jaren is toegenomen. Dit begon in de industriële revolutie. In deze periode werd de leerplicht ingevoerd. Dit heeft positieve invloed gehad op het leven van de studenten, maar tegelijkertijd heeft dit voor meer prestatiedruk gezorgd. Er werden vanuit de overheid eisen gesteld, waaraan de jongeren moesten voldoen. Deden ze dit niet, dan konden zij niet doorstromen. Dit is zo gebleven. Op dit moment krijgen de studenten steeds meer te maken met financiële zorgen en beroepskeuzes. De maatschappij verlangt steeds meer van de student, waardoor de druk op de student hoger is geworden om het toekomstige werkveld te betreden. 

Bronnen:

Bronnen:

bottom of page