top of page

Mogelijke stakeholders voor een samenwerking

Kennis- en ondersteuningsprogramma Welbevinden op School

Deze organisatie biedt een programma voor gemeentes, scholen en gezondheidsbevorderaars van de GGZ om studenten optimaal te kunnen helpen. Dit programma richt zich op de sociaal-emotionele ontwikkeling, mentale gezondheid en kansengelijkheid.

Maartje van den Essenburg is projectleider van het programma. Verder is ze onderzoeker en orthopedagoog. Dit houdt in dat ze jongeren helpt met psychische problemen en leerstoornissen. Maartje richt zich op het verbeteren van de mentale gezondheid onder Nederlandse jongeren (Boelhouwer, 2023). 

Stichting MIND

Dit is een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich inzet voor mensen met (beginnende) psychische klachten door het zijn van een aanspreekpunt voor alle vragen rond psychische gezondheid. Mind biedt informatie, advies en ondersteuning voor iedereen in Nederland. Je kunt chatten, appen, mailen en bellen met de hulpverleners van stichting Mind. De organisatie biedt ook programma’s met trainingen, tips en trips rondom mentale gezondheid.

Roeland is traumaseksuoloog, spreker over Seksueel Misbruik en Impact Facilitator bij Stichting Mind. Zo heeft hij heeft bijvoorbeeld een training opgezet om mentale gezondheid bespreekbaar te maken op de werkvloer. De training biedt activiteiten om medewerkers te betrekken, tools om een positieve en inclusieve werksfeer te stimuleren en communicatietools over emoties, stress en werkcultuur (MIND, 20230.

Lonneke Boons

De expertise van Lonneke liggen in het stressmanagement, perfectionisme, prestatiedruk en mentaal (studenten)welzijn. Zo is ze coach voor 20’ers en 30’ers om hen te helpen met het terugvinden van zichzelf, geeft ze schrijfworkshops om gedachtes op te schrijven, geeft ze lezingen over de stress- en prestatiemaatschappij waar we in leven en schrijft ze blogs (Lonneke Boons Coaching & Training | Over Lonneke, n.d.).

Tessa - 22-03-2023

YoungXperts 

De Youngexperts zijn onderdeel van het Erasmus SYNC lab en houden zich bezig met verschillende onderzoeken op de afdeling Developmental Neuroscience in Society van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De YoungXperts willen op verschillende niveaus begrijpen hoe jongeren zich ontwikkelen tot bijdragende leden van de samenleving.

Het meest recente onderzoek van YoungXperts ging over prestatiedruk. De onderzoekers van het jongerenplatform YoungXperts onderzochten de effecten van prestatiedruk onder studenten en jongeren. De reden hiervoor was dat prestatiedruk een steeds grotere rol gaat spelen in de samenleving. De resultaten van dit onderzoek hebben zij uiteindelijk geleverd als manifest. Dit manifest heeft als titel 'Jongerenperspectief op Prestatiedruk'. Op 13 maart 2023 is door jongeren, jongerenwerkers en onderzoekers Yara Toenders, dr. Lysanne te Brinke, Kayla Green en prof. dr. Eveline Crone dit manifest overhandigd aan minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Het manifest roept op om het perspectief van jongeren op prestatiedruk meer aandacht te geven.

Bronnen:

(Jongeren Overhandigen Samen Met Wetenschappers Manifest Over Prestatiedruk Aan Minister Dijkgraaf, 2023)

(Synclab, 2022)

(Masterclass-webinar Jongeren-perspectief Op Prestatiedruk, 2023)

Time Out Café 

Het Time Out Café is een initiatief vanuit stichting Time Out. Deze stichting zet zich in voor de mentale gezondheid van jongeren en studenten. Zo zien zij in dat de studenten en jongeren het steeds lastiger hebben met het mentaal gezond houden van zichzelf. Volgens hen mag perfect zijn niet de norm worden, zoals dit momenteel wel verwacht wordt. Aan de hand van projecten willen zij dit bespreekbaar maken door middel van een interactief onderzoektheater. Stichting Time Out zet zich in om de toekomstige samenleving gezond te houden. Op deze manier kunnen de studenten en jongeren zich ontwikkelen en daarnaast ook groeien in hun eigen talenten. 

Het Time Out Café heeft op Lowlands gestaan. Een interessante locatie en tegelijkertijd bereiken zij op deze manier de doelgroep.

Bron:

(2022)

Erasmus student well being week

De Erasmus Universiteit Rotterdam is zich ervan bewust dat studenten een drukke periode beleven in hun studietijd. Het Erasmus wil de studenten meegeven dat zij er niet alleen voor staan. Om deze reden organiseren zij een Student Well Being Week. In deze week maken zij programma voor hen. In dit programma ligt de focus op welzijn zowel op het sociale, fysieke en mentale aspect. Zo worden er workshops gegeven en worden er verschillende activiteiten ondernomen. Op deze manier kunnen de studenten ontspannen, elkaar leren kennen en zichzelf op persoonlijk gebied ontwikkelen. Ook was er naast dit programma een Pop-Up Living Room waarin deze elementen terug kwamen.

Bron: 

(Student Wellbeing Week, n.d.)

Kimberly 23/3/2022

Bronnen:

Bronnen:

bottom of page