top of page
IMG_6041.PNG

Wdka.haven

IMG_6041.PNG
  • Instagram
Instagram 
Wdkahaven
Dit is opgericht door studenten van de Wdka. Ze hebben een community opgericht op school. Ze hebben een vast lokaal waar je altijd terecht kan. Je kan er terecht voor support of met vragen en initiatieven. Daarnaast zijn ze ook actief op Instagram. 


(Lotte 12/03/23)
Podcast Thijs Launspach
Thijs Launspach is psycholoog en podcast maker. In zijn podcast bespreekt hij samen met gastsprekers de onderwerpen mentale gezondheid, stressmanagement, persoonlijke leiderschap en levenskunst. 

Link naar de podcast: 
https://open.spotify.com/show/7x0DQj6srMLrVn9GuatzZS?si=1b584e6ede1b4926

Kimberly - 20/3/2023

Challenge: Chill, je moet al zo veel

Dit is een challenge opgezet door Stichting Mind die verschillende kanten van mentale gezondheid belicht. Zo kun je verschillende testen doen over jouw prestatiedruk en keuzestress, en krijg je toegang tot interviews en podcasts met influencers. 

https://wijzijnmind.nl/nieuws/meld-je-nu-aan-voor-de-chill-je-moet-al-zoveel-challenge

Tessa 12-03-2023

WhatsApp Image 2023-03-12 at 18.00.38.jpeg

Tessa 14-03-2023

Podcast Thijs Launspach 

Podcastaflevering - seizoen 1 aflevering 3 
Lessen van een regisseur: Inzoo
men en uitzoomen tegelijkertijd - Nina Spijkers

Aantekeningen: 
Deze podcast gaat over presteren onder druk, geluk terreur, ontspannen en het in en uitzoomen tegelijkertijd. 

Nina Spijkers is in deze podcast de gastspreker. Het beroep van Nina is theaterregisseur. In haar laatste theatervoorstelling stond het thema geluk centraal. 

In de podcast praat Nina Spijkers over pressure-cooker. Pressure-cooker betekent dat er in een korte tijd van een project heel veel moet gebeuren en 
zij moeten werken naar een deadline. 

Voordelen van pressure cooker: 
- Als je geen tijd hebt, dan maak je snel beslissingen.
- Je komt sneller tot het belangrijkste punt.
- Meer inspiratie. 

Nina Spijkers presteert beter als zij in een andere omgeving werkt aan één ding en niet vooruit hoeft te denken aan haar andere taken. Zo kan zij de rest beter loslaten en meer leven in het nu. 

Het is belangrijk om eerlijk te zijn naar je verlangen en deze uit te voeren in plaats van dat je uitvoert wat iedereen je voorstelt om te doen. Dit zou zorgen voor meer ontspanning.

De nadruk leggen op het gelukkig moeten zijn, maakt het onmogelijk om gelukkig te zijn. Zo zorgt dit voor het tegenovergestelden. 

Het is goed om te leven in het hier en nu. Het leven in het moment maakt de mens gelukkiger. De jacht naar het geluk leidt tot streven naar de toekomst. Dit zou de mens ongelukkiger maken. 

Overal in de omgeving staan er quotes waarin aangegeven wordt dat je blij moet zijn en gelukkig.
Als voorbeeld - in de winkels ziet de consument de woorden: happiness of happy. Dit geeft ook druk. Gelukkig zijn geeft druk en deze woorden stimuleren deze druk. 

De woorden of zinnen in de omgeving kunnen een persoon beïnvloeden. Zo hebben een aantal zinnen of woorden impact. Als voorbeeld de zin: gelukkig zijn is een keuze. Dit betekent dat als iemand zich even niet top voelt, dan voelt een persoon zich vanuit zichzelf al niet fijn en daarbij zou dit betekenen dat dit ook nog eens iemands eigen keuze is om zich niet fijn te voelen op dat moment. 

Nina Spijkers gelooft grotendeels dat geluk een wetenschappelijke formule is. Geluk is minder verwachtingen hebben van de werkelijkheid. 

Voorbeeld: In de winter moet je niet verwachten dat het 30 graden is, dan valt het tegen en ben je teleurgesteld, terwijl dit de werkelijkheid is. 

Kimberly 20/03/2023

Podcast – seizoen 2 aflevering 7

Waarom we moeten stoppen met excelleren – Damiaan Denys

 

Aantekeningen:

Damiaan Denys is een bekende psychiater, filosoof en hoogleraar psychiatrie.  

  • Doet onderzoek naar angst, dwang stoornissen. 

 

We leven in een paradox Nederland is een welvarend land en stopt veel geld in geestelijke gezondheidzorg, maar het gaat niet beter met de mentale gezondheid. 

  • Meer welvaart leidt niet automatisch naar meer welzijn. 

 

Lichte psychologische klachten worden ook steeds meer aangekaart. Er is alleen niet genoeg geld hiervoor nodig. Je moet tegenwoordig naar de psycholoog om maar iets vast te stellen terwijl je je soms ook gewoon minder kunt voelen. 

 

We moeten als persoon succesvol zijn in ons leven waardoor het lijden eigenlijk niet mag/kan. We lijden omdat we niet meer mogen lijden. We moeten altijd aan staan en perfect zijn. 

 

Verschil in normaal lijden en abnormaal lijden (waar we hulp bij krijgen). De grens hiertussen is moeilijk aan te geven. 

 

Goed voor jezelf zorgen of mentaal welzijn is onderdeel van de prestatiedruk en wordt het dan niet een statussymbool. Mentale gezondheid wordt ook als marketing gebruikt en is er niet te veel aandacht voor mentaal welzijn? Bijvoorbeeld als je cola drinkt maak je vrienden, Unox soep is voor gezelligheid. De focus ligt op het sentiment en zich goed voelen, ons gevoel geeft een werkelijkheidswaarde. 

 

Af en toe is het goed om tijd voor jezelf te nemen. Je moet voor jezelf nagaan wat voor jou plezier geeft. 

Moet werk ons gelukkig maken? Werk hoeft ons niet per se gelukkig te maken. Het is ingewikkeld om gelukkig te worden zonder werk. Werken is eigenlijk jezelf verwerkelijken. 

 

Als je wordt geboren heb je een naam en ben je op de wereld maar niemand kijkt nog naar je op of om. Niemand erkent je. Dit kan alleen maar door jezelf te veranderen en iets te doen. Werken is noodzakelijk om jezelf aannemelijk te stellen voor een ander. We moeten daarom misschien anders naar werk gaan kijken. 

Lotte - 20/3/2023

Podcast Thijs Launspad - Seizoen 2, aflevering 10

Je bent al goed genoeg (een interview door Karim Bennemar)

Aantekeningen:

Hoe kan het dat we ongelukkiger worden/zijn, terwijl het financieel, materieel, veiligheid en gezondheid beter gaat dan ooit tevoren? 
Hoe kijken we naar onszelf, het leven en deze verwachtingen? 
Hoe kijken we naar onze doelen?

We leven nu in een gestoorde wereld, omdat we als mens meer verwachten dan we kunnen geven. in een samenleving met veel welvarendheid, verliezen we het contact met onszelf. 

 

We leven met een ideaalbeeld dat je je leven zo veel mogelijk moet idealiseren. Social media speelt hier ook grote rol in, maar dit is geen oorzaak, maar meer versneller. Dit noem je opwaardse sociale vergelijking.
Succesvol zijn wordt gepresenteerd als de norm. Mensen wijzen zichzelf af wanneer ze niet voldoen aan dit ideaalbeeld. 

Er is nu veel keuze vrijheid: Er is heel veel mogelijk, maar je moet wel het goede kiezen. 

Je vergelijkt jezelf met de top. Eventuele oplossing is jezelf met een lager niveau vergelijken om een realistisch verwachtingspatroon te creëren. 

 Alles 100% doen, is niet mogelijk. Dus kijk naar wat je als mens al hebt bereikt. 

Voor 50% is jouw gelukspunt genetisch bepaald. De andere 50% kun je wel zelf beïnvloeden.
 

Beter streven naar betekenisvol zijn dan naar geluk, want gelukt komt voort uit het doen van iets wat betekenisvol is.  

Mensen zijn op zoek naar meer werkplezier, maar eigenlijk zoeken zij naar meer betekenis in het werk. Werkgevers kunnen hier ook meer op inzetten. 

Tessa - 21-03-2023

bottom of page